logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Fondán

26. březen 2017
3702 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krémy, gely, polevy
Úvod

Fondán Obrázek 1

Domácí fondán s širokou škálou využití.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • měděné očko o průměru 5 mm

Suroviny:

  • 1 kg krupicového cukru
  • 350 ml vody

Do hrnce nasypeme cukr, zalijeme ho vodou, metličkou zamícháme a dáme vařit (můžeme použít o malinko více vody, ale prodlouží se tím doba vaření). Než se nám směs (rozvar) začne vařit, tak ho občas metličkou zamícháme. Cca po 8 minutách - čas je jen orientační, takže vše hlídáme! vaření rozvaru si připravíme měděné očko, které do něj namočíme. Ihned do očka zkoušíme foukat a snažíme se vytvořit bublinku. Opakujeme to po malých chvilkách, dokud se nám bublinka nepodaří. Tato fáze je při přípravě fondánu nejdůležitější, takže to stále zkoušíme. Vyfouknutá bublinka je znamením, že je rozvar hotov! Pokud bychom ho nechali vařit příliš dlouho, hotový fondán by byl tvrdší a ne tak vláčný!!

Jakmile se nám tedy podaří vyfouknout bublinku, okamžitě rozvar přelijeme do nerezové šlehací mísy a dáme šlehat. Šleháme při nízkých otáčkách ( při manipulaci s horkým rozvarem dbáme zvýšené opatrnosti ). Cca po 2 minutách zvýšíme otáčky a šleháme dokud rozvar nezesvětlá, nezhoustne a částečně nezchladne. Získáme takto přibližně 1 kilogram fondánu. Přeneseme ho do uzavíratelné nádoby a skladujeme ve špajzce ( může být v lednici, ale není to nutné ) Vydrží nám až 3 měsíce.

 

Přeji dobrou chuť !

Tip: Využijeme jej při přípravě domácí potahovací a modelovací hmoty. Slouží nejčastěji k potahování věnečků, větrníků, punčových řezů, ale také při přípravě krémů.

Mohlo by vás zajímat
Nugátový krém II.
Nugátový krém II.
Kofila krém
Kofila krém
Malinový krém
Malinový krém
Nugátový krém
Nugátový krém
Jogurtovo-zakysaný krém
Jogurtovo-zakysaný krém

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty