logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Salko - domácí kondenzované mléko

25. srpen 2016
1120 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krémy, gely, polevy
Úvod

Salko - domácí kondenzované mléko Obrázek 1

Pamlsek vhodný i k přípravě krémů nebo cukroví.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Suroviny:

  • 1l plnotučného mléka - použila jsem čerstvě nadojené
  • vanilkový lusk - lze nahradit vanilínovým cukrem, ale s luskem chutná lépe
  • 340 g krupicového cukru

Připravíme si velký kvalitní hrnec ( kvalitní proto, aby se mléko nepřipalovalo a čím větší, tím více zkrátíme dobu vaření ) Nalijeme do něj mléko a přidáme cukr. Vezmeme si vanilkový lusk a ostrým nožem ho podélně rozřízneme. Špičkou nože vyškrábneme obsah lusku, přidáme ho do hrnce a metličkou rozmícháme. Pak přihodíme i samotný lusk a zprudka za občasného míchání vaříme. Po celou dobu vaření teplotu nesnižujeme a cca po dvaceti minutách vyndáme z hrnce lusk.

Jakmile začne mléko houstnout, vaříme ho ještě cca 10 minut a to za stálého míchání. Hotové salko odstavíme z plotny, přelijeme do misky, necháme vychladnout a v misce uzavřeme. Můžeme ho skladovat v lednici, ale není to nezbytné. Celková doba vaření je zhruba 45 minut. Je to však pouze orientační, takže salko neustále hlídáme!! Získáme takto cca 750 g domácího salka.

 

Přeji dobrou chut'!

 

Tip: Jestliže při přípravě přidáme 2 polévkové lžíce kakaa, získáme domácí pikao.

Mohlo by vás zajímat
Čokoládový krém
Čokoládový krém
Jahodový krém
Jahodový krém
Tvaroháček
Tvaroháček
Krém mascarpone
Krém mascarpone
Pistáciový krém II.
Pistáciový krém II.

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty