Borůvkové řezy s čokoládou
Ovocné řezy s chutí čokolády, jejichž přípravu zvládne jistě každý. Jsou vhodné ke konzumaci i v letním období.
Ingredience
Připravíme si:
- plech s vyšším okrajem - rozměry 24 x 34 cm
- olej na pečení ve spreji nebo 100% tuk a hrubou mouku
Na korpus:
- 4 vejce
- 8 polévkových lžic krupicového cukru
- 8 polévkových lžic polohrubé mouky
- čajovou lžičku kypřícího prášku
- 140 g čokoládové polevy - používám pecičkovou, ale lze použít i tabulkovou
- 70 g polotučného mléka
Na krém:
- 4 polévkové lžíce moučkového cukru
- 500 g ricotty
- 400 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
Na dohotovení:
- čerstvé borůvky nebo jiné ( nejlépe čerstvé ) ovoce
Do misky nasypeme čokoládovou polevu. Pokud použijeme tabulkovou čokoládu, tak ji nakrájíme na menší kousky. Přilijeme mléko a dáme ohřát do mikrovlnné trouby. Pak metličkou zamícháme. Pokud jsou v mléce stále patrné kousky čokolády, postup opakujeme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Pak ji necháme vychladnou při pokojové teplotě. Plech vystříkáme sprejem na pečení. Pokud nemáme sprej, rozehřejeme 100% tuk a plech jím vymažeme a pak ještě vysypeme hrubou moukou.
Troubu zapneme na 180°C. Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme v hustou pěnu. Během šlehání hmota zesvětlá a zvětší svůj objem. Zatím si smícháme mouku s kypřícím práškem. Jakmile je vaječná směs vyšlehaná, snížíme chod stroje, přisypeme moučnou směs a ještě krátce zamícháme. Vzniklé těsto přeneseme do připraveného plechu, na něj pak rovnoměrně nalijeme připravenou čokoládovou omáčku a párátkem ještě trochu promícháme tak, aby čokoláda nebyla jen na povrchu. Pak pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 minut. Každá trouba peče jinak, takže vše hlídáme!! Zda je korpus upečený, poznáme nejlépe zapíchnutím špejle do jeho středu. Špejle musí zůstat po vytažení suchá.
Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Když korpus zchladne, připravíme krém. Do šlehací mísy dáme smetanu s cukrem a vyšleháme v tuhou šlehačku. Přidáme ricottu a znovu krátce zamícháme. Hotový krém přeneseme na vychladlý korpus a rovnoměrně jej rozetřeme. Pak vše dozdobíme borůvkami a dáme vychladnout do lednice nejméně na 3 hodiny, nejlépe však až do druhého dne. Následující den hotový dezert nakrájíme a můžeme podávat.
Přeji dobrou chut'!