Laskonky
Ingredience
Připravíme si:
- pečící papír
- cukrářský sáček s hladkou i řezanou trubičkou
- měděný drátek o průměru 0,5 cm
- ocet
Na hmotu:
- 230 g krupicového cukru
- 0,13 l bílků
- pár kapek citrónové štávy ( cca 5 )
- 63 g moučkového cukru
- 130 g kokosu
Na krém:
- uvařené Salko
- máslo
Šlehací mísu a metly opláchneme octem a to z toho důvodu, aby se bílky lépe vyšlehaly. Do mísy dáme bílky, citrónovou štávu a zbytek cukru rozdělíme na 3 díly. První díl cukru přidáme k bílkům.
Do hrnce nasypeme 2/3 krupicového cukru, zalijeme trochou vody a necháme vařit. Vaříme tak dlouho, až se nám za pomoci měděného drátku podaří foukat cukrové bublinky v řadě za sebou - tzv. na řetez. Bílky začneme šlehat jakmile se cukr začne vařit. Během šlehání postupně přidáváme zbytek cukru.
Když máme rozvar uvařený tzv. na "řetěz", snížíme chod stroje a pomalu jím zalijeme ušlehané bílky. Ve šlehání pokračujeme za pomalého chodu stroje a to až do úplného vychladnutí. V misce smícháme moučkový cukr s kokosem a opatrně zamícháme do bílků.
Zapneme troubu na 100°C. Vezmeme si sáček s hladkou trubičkou a tvoříme na papíře laskonky - velikost je čistě na nás ( já je dělám asi 3 cm velké ). Laskonky vložíme do trouby a v ní je spíše sušíme než pečeme a to cca 40 minut. Správně usušenou laskonku poznáte nejlépe tak, že se vám ji opatrně ale bez potíží podaří vzít do ruky - není příliš měkká.
Uvařené salko přelijeme do šlehače, přidáme máslo a šleháme cca 10 minut. Vzniklý krém krásně nabyde a zesvětlá. Připravíme si sáček s řezanou trubičkou a krémem postupně laskonky spojíme - naneseme jej vždy na jednu část laskonky a druhou část navrch přiklopíme. Můžeme servírovat.
Přeji dobrou chut' !