Kokosové řezy
Ingredience
Připravíme si:
- plech s vyšším okrajem
- olej ve spreji
- strouhaný kokos na vysypání
Na těsto:
- 7 bílků
- 100 g polohrubé mouky
- 300 g moučkového cukru
- 200 g strouhaného kokosu
Na krém:
- 7 žloutků
- 30 g kakaa - použila jsem holandský typ
- 3 polévkové lžíce krupicového cukru
- 3 polévkové lžíce polotučného mléka
- 250 g změklého másla ( vyndat z lednice cca 2 h předem)
Na dohotovení:
- bílá zrcadlová čokoláda ( netuhnoucí ) - seženete v cukrářských potřebách - lze použít klasickou bílou čokoládu
Plech vystříkáme olejem ve spreji a vysypeme strouhaným kokosem. Troubu zapneme na 170° C. Šlehací mísu a metlu opláchneme octem - bílky se budou lépe šlehat v tuhý sníh. Do vyoctované mísy nalijeme bílky, nasypeme zhuba 1/3 cukru a začneme šlehat. Během šlehání 2x dosypeme zbývající cukr. V misce smícháme mouku s kokosem. Když máme vyšlehaný tuhý sníh, přidáme sypkou směs a vše zlehka zamícháme.
Hotovou hmotu přeneseme na plech, rovnoměrně ji rozetřeme a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme lehce do růžova. Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme ho vychladnout. Během pečení si připravíme krém. Do šlehací mísy dáme žloutky, cukr, kakao a mléko a nad parou vše vaříme, dokud krém nezhoustne. Celou dobu krém mícháme metličkou anebo šleháme ručním šlehačem. Jakmile máme krém připravený, sundáme ho z vodní lázně a šleháme do úplného vychladnutí. Přidáme máslo a vyšleháme v krém, který rovnoměrně rozetřeme na korpus.
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu - at' už netuhnoucí nebo klasickou, nalijeme ji na moučník, rovnoměrně rozetřeme a dáme min. na 2 hodiny ztuhnout. Já nechávám moučník vychladit do druhého dne - lépe se potom krájí.
Hotový a vychlazený moučník vytáhneme z lednice, nakrájíme na kousky a podáváme. Na závěr jedna malá rada - aby se nám moučník lépe krájel, je dobré použít zoubkovaný nůž, který opláchneme v horké vodě. Pokud jste použili klasickou čokoládu, ta nebude při použití takového nože tolik praskat.
Přeji dobrou chut'!