Tartaletky s lemon curd
Ingredience
Připravíme si:
- sáček s řezanou trubičkou
- formičky na tartaletky o průměru 8 cm
- měděné očko o průměru 5 mm
Na těsto:
- 2 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 110 g másla
- 300 g hladké mouky
- rovnou lžičku kypřícího prášku
- špetku citrónové kůry
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 33% tuku)
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru - dle chuti i více
- lemon curd - poloviční dávku dle receptu
Na dohotovení:
- 2 bílky
- 120 g krupicového cukru na rozvar
- 60 g krupicového cukru na zasypání
- 70 ml vody
Nejprve si připravíme lemon curd dle receptu a to nejlépe den předem, aby přes noc v lednici patřičně vychladnul.
Následující den vyrobíme těsto. V míse utřeme vejce s cukrem a máslem.V další misce smícháme mouku, citrónovou kůru a kypřící prášek a tuto směs přidáme ke směsi vaječné a vypracujeme hladké těsto.Troubu rozpálíme na 190°C a zatím naplníme veškeré formičky těstem. Tartaletky pečeme ve vyhřáté troubě tak dlouho, dokud okraje těsta nezačnou lehce zlátnout. Po vyjmutí z trouby je vyklopíme z formiček a necháme zcela vychladnout.
Nyní zhotovíme krém. Ve šlehací míse promícháme mascarpone, cukr a šlehačku a vše vyšleháme v tuhý krém. Do tohoto krému pak metličkou přimícháme předem připravený lemon curd. Výsledný krém bude mít sladkokyselou chuť a je to tak správně.
Upečené tartaletky naplníme krémem až po okraj a nožem krém zarovnáme. Takto naplněné tartaletky necháme vychladit v lednici a zatím si připravíme sníh. V rendlíku smícháme cukr na rozvar s vodou a dáme vařit. Misku a šlehací metly opláchneme octem, aby se bílky lépe šlehaly. Do vyoctované misky nalijeme bílky, přidáme jednu třetinu cukru a za postupného přidávání dalšího cukru vyšleháme tuhý sníh. Zatím průběžně zkoušíme, zda je rozvar uvařený tzv.na ''řetěz'' - měděným drátkem s očkem nabereme trochu rozvaru, do očka foukneme a když vyfoukneme bublinky, je vše OK - rozvar je uvařený na řetěz.
Snížíme chod stroje a ke šlehaným bílkům tenkým praménkem nalijeme rozvar a pomalu šleháme, dokud sníh částečně nevychladne. Pak zapneme naplno troubu na horní ohřev. Sněhem naplníme sáček s řezanou trubičkou a tartaletky ozdobíme dle vlastní fantazie. Plech s ozdobenými tartaletkami dáme v troubě co nejvýš a to cca na 1 minutu - sníh to jakoby ''ožehne '' a přesně to je naším cílem. Hotové tartaletky necháme nejméně 2 hodiny vychladnout a můžeme je podávat.
Přeji dobrou chuť!