logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Karamelové košíčky s oříšky

17. prosinec 2016
2605 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Velikonoční Vánoční Cukroví Řezy a zákusky
Úvod

Karamelové košíčky s oříšky Obrázek 1

Karamelové pokušení s vlašskými oříšky.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • formičky na košíčky
  • sáček s řezanou trubičkou

Na těsto:

  • 60 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 1 žloutek
  • 170 g hladké mouky
  • špetku citrónové kůry

Na krém:

  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
  • 100 g másla
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 30 g mletých prosátých ořechů - vlašských

Na dohotovení:

  • tmavou polevu a 100% tuk na případné rozředění
  • nahrubo nasekané vlašské ořechy

Začneme přípravou těsta. V misce utřeme žloutky s cukrem a máslem. V další misce smícháme mouku s citronovou kůrou, přimícháme ji k máslové směsi a vypracujeme těsto. To zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici odležet do druhého dne.

Zatím si připravíme krém. Do vodní lázně dáme kondenzované mléko, přisypeme mleté prosáté oříšky, promícháme, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání vaříme cca hodinu. Směs postupně zhoustne a lehce ztmavne. Vložíme ji do lednice, kde se bude chladit až do druhého dne.

Následující den zapneme troubu na 180°C. Vyjmeme z lednice těsto, naplníme jím formičky ( těsto vmáčkneme do formiček tak, aby v něm vznikl mělký důlek, který po upečení zaplníme krémem ) a pečeme ve vyhřáté troubě, dokud okraje košíčků lehce nezezlátnou. Horké košíčky vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.

Zatímco košíčky pozvolna chladnou, dokončíme krém. Vychlazenou směs mléka a ořechů vyndáme z lednice, přeneseme do šlehací mísy, přidáme máslo a vyšleháme v krém. Ke konci šlehání přilijeme rum a ještě krátce zamícháme. Krém přeneseme do sáčku s řezanou trubičkou a naplníme jím košíčky. Necháme je zhruba hodinu ztuhnout v lednici.

Zatím si ve vodní lázni připravíme tmavou polevu, kterou dle potřeby rozředíme 100% tukem. Ztuhlé košíčky vyndáme z lednice, jejich krémovou část namočíme do polevy a posypeme nasekanými ořechy. Jakmile poleva ztuhne, můžeme košíčky rovnou nabídnout hostům, anebo je uložit do uzavíratelné nádoby, kde se během několika dní hezky rozleží.

Přeji dobrou chuť !

Mohlo by vás zajímat
Karamelové košíčky
Karamelové košíčky
Pudinkové plněné kaštanovým krémem
Pudinkové plněné kaštanovým krémem
Malinové košíčky
Malinové košíčky
Kokosové kostky tmavé
Kokosové kostky tmavé
Citrónové půlměsíce
Citrónové půlměsíce

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty