Štafetky
Ingredience
Připravíme si:
- 2 pečící papíry ve velikosti plechu
- pečící papír ve tvaru kola
Na těsto:
- 200g cukr krupice
- 9 ks bílků
- 100g hladká mouka
- 70g mletých vlašských nebo lískových oříšků
- moučkový cukr
Na náplň:
- 330ml polotučného mléka
- 1 vanilkový pudink
- 250g másla (pokojová teplota)
- 150g krupicového cukru
- 1 polévková lžice rumu
- 1 polévková lžice mleté kávy
Na dohotovení:
- tmavá čokoláda (používám pecičkovou, ale může být jakákoliv)
- 100% tuk
Šlehací mísu i metlu opláchneme octem. Činíme tak z toho důvodu, že bílky se při jakékoliv mastnotě a nečistotě špatně šlehají. Zapneme troubu na 220°C. Cukr si rozdělíme na 3 části a vyšleháme bílky s první částí cukru. Během šlehání postupně přidáváme zbývající cukr.
Zatím si v misce smícháme mouku s ořechy. Vyšlehané bílky sundáme ze stroje a lehce do nich přimícháme připravenou mouku s ořechy. Nemícháme zbytečně dlouho, aby bílky neklesly a nezřídly! Hmotu rozdělíme na dvě části a rovnoměrně rozetřeme na připravené papíry. Před samotným pečením oba pláty pocukrujeme (lehce), aby nám během pečení plát nabyl a neklesl. Pečeme do zlatova. Sundáme z plechu a necháme vychladnout.
Z mléka, cukru a pudinku uvaříme klasický pudink, který necháme vychladnout ( já ho připravuji den předem). Aby se na povrchu pudinku nevytvořil škraloup, tak ho ihned po uvaření zakryjeme pečícím papírem vystřiženým do tvaru kola. Papír musí být o trochu větší, aby dosáhl i na strany hrnce. Vychladlý pudink dáme do mísy a krátce šleháme. Přidáme máslo a vyšleháme krém, který zesvětlá a nabude na objemu. Máslo musí mít pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil! Těsně před koncem šlehání přidáme rum, kávu a ještě krátce šleháme.
Na stůl si připravíme plát, který otočíme, opatrně z něj sundáme papír, položíme zpět a plát znovu otočíme. Máme tedy sloupnutý papír a na něm plát. Takto připravené pláty rozdělíme vždy na dvě poloviny. Krém si rozdělíme na 3 části. První z nich rovnoměrně rozetřeme na plát a to i do krajů! Přiklopíme dalším plátem a naneseme druhou část krému a takto pokračujeme až skončíme nahoře posledním, čtvrtým plátem. Zakryjeme sloupnutým papírem a necháme přes noc ztuhnout.
Druhý den ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Pokud je hodně hustá, přidáme malý kousek 100% tuku, který necháme rozpustit spolu s čokoládou a řádně promícháme. Každá čokoláda je jiná, takže tuk přidáváme opravdu jen po malém množství!
Během rozehřívání čokolády plát nakrájíme na stejně velké obdélníčky. Štafetky můžeme potahovat čokoládou různými způsoby. Bud namáčíme konce každého obdélníčku, anebo šikmo polovinu štafetky. Je jen na vás, jaký způsob si zvolíte. Namočené štafetky rozložíme na připravený papír a necháme čokoládu ztuhnout.
Přeji dobrou chut'!