Čokoládový cheesecake
Ingredience
Připravíme si:
- forma na koláč průměr 18 cm - osvědčila se mi skleněná forma
- silikonový olej na pečení
- pečící papír - kruh velikosti formy
- alobal
Na koláč:
- 40 g másla
- 14 ks BE-BE sušenek - červený obal
- 375 g sýra Philadelphia
- 90 g zakysané smetany
- 100 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 14 g hladké mouky
- 30 g tmavé čokolády
- 80 světlé čokolády
- 90 ml polotučného mléka
Na dohotovení:
- tmavá i světlá netuhnoucí čokoláda
Vystříkáme koláčovou formu silikonovým olejem, položíme na dno pečící papír, který rovněž vystříkáme silikonovým olejem.
Sušenky BE-BE rozdrobíme hodně najemno. Já to dělám tak, že je vložím do mikrotenového sáčku, který uzavřu a pomocí válečku rozdrtím. Takto rozdrobené sušenky dáme do misky, přidáme rozpuštěné máslo a zpracujeme v drobivé těsto, které dáme na dno formy. Rovnoměrně je udusáme polévkovou lžicí.
Utrhneme si dva kusy alobalu, které dáme křížem. Do středu položíme koláčovou formu a alobalem ji obalíme tak, aby alobal přečníval zhruba 2 cm nad okraj formy. To z toho důvodu, aby se během pečení do koláče nedostala voda. Obalenou formu položíme na plech s vyšším okrajem. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu - každou zvlášt'.
Zapneme troubu na 170 °C. Krém mícháme po celou dobu jen při nízkých otáčkách, abychom do něj zbytečně nevehnaly vzduch. To z toho důvodu, aby nám cheesecake během pečení nepopraskal. Do šlehací mísy dáme sýr s cukrem a vymícháme v hladkou hmotu. Přidáme zakysanou smetanu a opět krátce zamícháme. Pak nalijeme mléko a opět zamícháme.
Postupně zapracujeme vejce, přisypeme mouku a vymícháme v hladké těsto. Dáme si vařit konvici vody - raději větší množství, aby nám stačila. Trochu krému odlijeme do misky. Do větší části krému nalijeme rozpuštěnou světlou čokoládu a ihned metličkou vymícháme v hladký krém, který nalijeme do formy, ve které už máme sušenkové těsto.
Do misky, ve které máme menší část krému, nalijeme tmavou čokoládu a opět vymícháme v hladký krém. Polévkovou lžící nabíráme tmavý krém a na již naneseném světlém krému z něj vytváříme kopečky. Dbáme na to, aby mezi kopečky byla mezera. Na plech nalijeme vodu cca 2 cm vysoko a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme 40 minut. Poté vypneme troubu, kterou ale neotvíráme, protože by nám koláč popraskal. Ponecháme ho uvnitř chladnout 50 minut, teprve poté vytáhneme a necháme přes noc vychladnout zcela a to při pokojové teplotě.
Druhý den vyklopíme koláč z formy - já to dělám tak, že na vrch formy dám mikrotenový sáček, na něj položím prkénko a otočím. Koláč pěkně vypadne z formy rovnou na připravený tác, na kterém chci mít hotový moučník, pak ho opět otočím. Nyní máme na tácu hotový moučník.
Vezmeme tmavou čokoládu a rovnoměrně ji na něj rozetřeme. Do sáčku dáme světlou čokoládu a nastříkáme tenkou čarou různě velké kruhy. Vezmeme párátko a tahem oběma směry přejíždíme povrch koláče. Vytvoříme tak pěkný vzor na povrchu moučníku.
Přeji dobrou chut'!