Medové řezy s ořechy
Ingredience
Připravíme si:
- 2x pečící papír
Na těsto:
- 150g krupicového cukru
- 2 polévkové lžíce medu
- 150 g másla
- 2 vejce
- 450 g hladké mouky
- kávová lžíčka jedlé sody
Na griliáš:
- 300 g vlašských ořechů - nahrubo nasekaných
- 3 polévkové lžíce medu
- 80 g krupicového cukru
- 120 g másla
Na náplň
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 3 polévkové lžíce solamylu
- 500 ml polotučného mléka
- 200 g změklého másla
- 100 g krupicového cukru
- sáček vanilkového cukru
Nejprve si přípravíme krém a to z toho důvodu, že musí po uvaření vychladnout, abychom s ním mohli dále pracovat. Zhruba 2/3 mléka nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr, vanilkový cukr, metličkou zamícháme a dáme vařit. V misce smícháme solamyl s moukou a rozmícháme ve zbytku mléka. Jakmile se mléko začne vařit, přilijeme zbytek mléka a uvaříme jako klasický pudink. Na uvařený pudink položíme kus pečícího papíru, aby se na povrchu nevytvořil škraloup, který bychom musel odstraňovat. Takto připravený pudink necháme při pokojové teplotě vychladnout a pustíme se do přípravy medových plátů.
V kastrůlku rozpustíme máslo společně s cukrem a medem, vmícháme vejce a hmotu necháme mírně vychladnout. V misce smícháme mouku se sodou a postupně tuto směs zapracováváme do hmoty. Vzniklé těsto rozdělíme na dvě části, které vyválíme na dva pláty o rozměrech 25x35 cm. Přeneseme je na pečící papíry a připravíme si griliáš.
Do kastrůlku nasypeme cukr a necháme ho za stálého míchání rozpustit - vznikne světlý karamel. Přidáme máslo a med a opět mícháme dokud nevznikne stejnorodá hmota. Na závěr přimícháme ořechy.
Zapneme troubu na 180°C. Griliáš necháme částečně vychladnout a rovnoměrně jej rozetřeme na jeden plát těsta. Oba pláty pečeme zhruba 30 minut. Upečené pláty necháme vychladnout a doděláme si krém.
Vychladnutý pudink dáme do šlehací mísy, přidáme máslo a vyšleháme v krém. Vezmeme si plát bez griliáše a rovnoměrně ho krémem potřeme. Přiklopíme na něj plát s griliášem a necháme do druhého dne vychladnout. Následující den krájíme na jednotlivé kousky a podáváme.
Přeji dobrou chut'!