Kokosky
Ingredience
Připravíme si:
- kulatá vykrajovačka
- sáček s trubičkou - řezanou, hladkou, úzkou a hladkou
Na těsto:
- 60 g moučkového cukru
- 120 g másla
- žloutek
- 170 g hladké mouky
- špetka citronové kůry
Na krém:
- 60 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 20 g kakaa
Náplň:
- rybízová marmeláda
Na kokosky:
- 260 g krupicového cukru
- 130 g strouhaného kokosu
- 130 g bílků
Na dohotovení:
- tmavá čokoládová poleva
Nejdříve začneme přípravou samotných kokosek, které můžeme skladovat v uzavřené nádobě cca 3 týdny - během této doby změknou.
Zapneme troubu na 150°C. Šlehací mísu vypláchneme octem a trochu octa nalijeme i na šlehací metlu. Bílky se budou snáze šlehat ve vodní lázni. Do vyoctované mísy dáme bílky s 1/3 cukru a šleháme. Během šlehání na 2x přidáme zbytek cukru a vyšleháme v sníh - bílky nesmí pálit. Ušlehané bílky vyndáme z vodní lázně, přidáme kokos a zamícháme. Vše dáme do sáčku s hladkou trubičkou a stříkáme na plech vyložený pečícím papírem malé kopečky.
Pečeme ve vyhřáté troubě až dozlatova. Po vychladnutí opatrně sundáváme kokosky z papíru a skládáme je do uzavřené nádoby.
Nyní si připravíme linecké těsto. V jedné misce si utřeme žloutky s cukrem a máslem, ve druhé pak smícháme mouku s citrónou kůrou. Vzniklou směs přisypeme do první misky k utřeným žloutkům a zpracujeme v těsto. Necháme ho do druhého dne odležet.
Druhý den zapneme troubu na 180°C. Na pomoučeném vále vyválíme plát z těsta, vezmeme jednu upečenu kokosku a podle ní zvolíme velikost vykrajovacího kolečka - musí být o malinko větší než samotná kokoska. Vykrájíme z těsta kolečka, která rovnáme na připravené plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme až nám okraje koleček lehce zrůžoví a necháme vychladnout.
Zatím si připravíme krém. Do šlehací mísy dáme změklé máslo, přidáme cukr, kakao a vyšleháme krém. Před koncem šlehání můžeme přidat polévkovou lžíci rumu a opět krátce šleháme dokud se směs nespojí.
Připraveným krémem naplníme sáček s řezanou trubičkou. Narovnáme si kolečka na plech nebo tác vyložený pečícím papírem. Rovnáme je s menšími rozestupy. Na takto připravená kolečka nanášíme po obvodu krém tak, aby střed zůstal prázdný. V misce rozmícháme marmeládu, dáme ji do sáčku s úzkou trubičkou a vyplníme střed koleček. Přiklopíme kokoskami a necháme ztuhnout v lednici.
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládovou polevu a v ní máčíme spodek kokosek až po samotnou kokosku tak, aby nebyl vidět krém. Pokládáme zpět na připravený tác a necháme ztuhnout. Ztuhlé kokosky rovnáme do krabice a jednotlivé vrstvy prokládáme.
Kokosky s touto náplní si můžeme připravit i cca týden před plánovanou konzumací.
Přeji dobrou chut'!