Čokoládové řezy s nugátem
Ingredience
Připravíme si:
- plech s vyším okrajem rozměr 24x34 cm
- 100% tuk na vymazání plechu
- hrubá mouka na vysypání
na korpus:
- 3 vejce
- 6 polévkových lžic cukr krupice
- 50 g čokolády - použila jsem hořkou pecičkovou ale může být jakákoliv
- 50 ml polotučného mléka
- 6 polévkových polohrubé mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 1 polévková lžíce kakaa - použila jsem holandský typ
na krém:
- 250 g tučného tvarohu - použila jsem ve vaničce
- 250 g mascarpone
- 100 g zrcadlové nugátové polevy - koupila jsem v cukrářských potřebách
- dle potřeby můžeme přidat moučkový cukr ale moučník je sám o sobě dost sladký tak dle mého názoru není potřeba
na dohotovení:
- tmavá zrcadlová poleva
- nugátová zrcadlová poleva
Pečící plech vystříkáme olejem ve spreji a zapneme troubu na 180 °C. Do misky nasypeme čokoládu. Pokud použijeme tabulkovou, tak ji nadrobno nakrájíme. Nalijeme mléko a dáme do mikrovlné trouby zhruba na 1 minutu ohřát.
Poté vyjmeme a metličkou rozmícháme. Pokud není čokoláda ještě zcela rozpuštěná, postup opakujeme dokud nemáme hladkou čokoládovou omáčku. Následně přidáme kakao, metličkou opět zamícháme a necháme vychladnout. Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme v hustou pěnu. Vzniklá hmota během šlehání zesvětlá a zvětší svůj objem. Mezitím si v misce smícháme mouku s práškem do pečiva. Jakmile máme vyšlehané vejce s cukrem, snížíme chod stroje, nalijeme čokoládovou směs a krátce zamícháme. Nakonec přidáme moučnou směs a opět zamícháme.
Hotovou hmotu nalijeme do připraveného plechu a pečeme v předehřáté troubě. Zda je korpus upečený, poznáme nejlépe zapíchnutím špejle do jeho středu. Špejle musí být po vytažení suchá. Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
Zatímco nám chladne korpus, připravíme si krém. Do mísy dáme tvaroh, mascarpone, nugátovou polevu a krátce šleháme. Pokud se nám zdá krém málo sladký, přidáme moučkový cukr a opět zamícháme. Hotový krém stejnoměrně rozetřeme na upečený korpus.
Ve vodní lázni si rozehřejeme obě polevy. Nejprve nalijeme tu čokoládovou a to na střed moučníku a rovnoměrně ji rozetřeme. Poté vezmeme rozehřátou nugátovou polevu a namáčíme do ní polévkovou lžíci a cik-cak stříkáme na čokoládovou polevu. Vezmeme párátko či špejli a přetínáme nastříkanou nugátovou polevu, čímž nám vznikne pěkný desing. Samozřejme můžeme dozdobit i jinak - dle své fantazie. Hotový moučník dáme ztuhnout nejlépe do druhého dne, kdy ho nakrájíme na malé kousky a podáváme.
Přeji dobrou chuť!