logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Jahodový dortík

11. srpen 2016
455 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Řezy a zákusky
Úvod

Jahodový dortík Obrázek 1

Ovocný pamlsek.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • uzavíratelná čtvercová forma 24x24 cm
  • pečící papír
  • 5 kulatých misek o průměru cca 9 cm - pokud nemáme, použijeme to, co je k dispozici
  • potravinářská fólie

Na korpus:

  • 2 vejce
  • 4 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky

Na krém:

  • NA BÍLOU VRSTVU:
  • 400 g zakysané smetany 18%
  • 350 g jogurtu (použila jsem Choceňský)
  • 4 vrchovaté polévkové lžíce moučkového cukru
  • 9 ks plátkové želatiny
  • 7 polévkových lžic studené vody
  • NA OVOCNOU VRSTVU:
  • 500g jahod
  • 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 6 ks plátkové želatiny
  • 5 polévkových lžic studené vody

Nejprve si upečeme korpus. Ustřihneme si pečící papír velikosti plechu, na který položíme dortovou formu a tužkou ji obkreslíme. Pak papír otočíme a vidíme zkrz náš náčrtek. Troubu zapneme na 220°. Do šlehací misky dáme vejce s cukrem a vyšleháme v hustou pěnu - během šlehání nám hmota zesvětlá a zvětší svůj objem. Do vyšlehané vaječné hmoty přidáme mouku a znovu krátce šleháme.

Hmotu přemístíme na připravený pečící papír do středu nákresu a nožem rovnoměrně rozetřeme. Při roztírání dbáme na to, aby hmota přesahovala obrys dortové formy zhruba o 2 cm. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme. Trvá to jen chvilku (cca 4 minuty), takže neodcházíme ale hlídáme!!Upečený korpus vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Pak jej otočíme, sundáme pečící papír a znovu otočíme zpět i s papírem. Na korpus položíme dortovou formu a ostrým nožem ho vyřízneme. Takto připravený korpus položíme na dno dortové formy. Vezmeme si potravinářskou fólii a omotáme jí veškeré mističky - především spodní části.

Nyní si připravíme první vrstvu dortu. Do kastrůlku dáme plátkovou želatinu s vodou a necháme ji nabobnat (cca 10 minut). Po uplynutí přibližně poloviny času želatinu v kastrůlku otočíme, aby nabobtnala stejnoměrně. Zatím si do mísy připravíme jogurt, zakysanou smetanu, cukr a metličkou vše zamícháme. Nabobtnalou želatinu dáme na zapnutý sporák a mícháme dokud se nerozpustí - trvá to jen chviličku. Želatina se nesmí vařit ! Po rozpuštění ji ihned odstavíme z plotny, přidáme 2 polévkové lžíce bílé vrstvy a metličkou zamícháme. Vše nalijeme do zbytku jogurtové směsi, metličkou zamícháme a nalijeme do již připravené formy s korpusem. Vezmeme si již připravené mističky a položíe je do dortové formy. Čtyři umístíme do rohů a poslední pátou pak do středu. Mírně je vmáčkneme do bílé vrstvy a necháme cca 90 minut ztuhnout. Po uplynutí této doby dokončíme celý dort.

Očistíme si jahody, přidáme cukr a vše rozmixujeme. Do kastrůlku dáme želatinu s vodou, necháme ji 10 minut bobtnat a opět zhruba v polovině času želatinu otočíme, aby bobtnala stejnoměrně. Mezitím si vytáhneme dort z lednice a opatrně z něj vyjmeme mističky. Nabobtnalou želatinu dáme na plotnu a metličkou mícháme do úplného rozpuštění. Želatina se nesmí vařit ! Je to důležité, protože by mohla být snížena želírující schopnost!! Po rozpuštění želatinu odstavíme z plotny, přidáme 2 polévkové lžíce jahodové vrstvy, metličkou zamícháme a nalijeme do zbytku jahodové vrstvy. Vše metličkou opět mícháme. Připravenou směs nalijeme na již připravený dortík a necháme ztuhnout - já to nechala do druhého dne, abych měla jistotu, že dort je zcela tuhý.

Druhý den vezmeme nůž a opatrně špičkou nože objedeme kolem dokola dortu, aby se nám forma lépe uvolnila. Otevřeme a sundáme formu. Moučník nám zůstane na spodku uzavíratelné formy. Můžeme krájet a podávat. Dortík vypadá pracně, ale je to jen zdání. A především je moc dobrý!!

 

 

Přeji dobrou chut'!

 

Tip: můžeme použít jakékoliv ovoce, které máme doma

Mohlo by vás zajímat
Jahodové cheesecakové sušenky
Jahodové cheesecakové sušenky
Pudinkáč malinový
Pudinkáč malinový
Malinový strakáč
Malinový strakáč
Kokosky
Kokosky
Laskonky
Laskonky

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty