logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Borůvkový koláč s tvarohovým krémem

11. říjen 2017
816 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Řezy a zákusky
Úvod

Borůvkový koláč s tvarohovým krémem Obrázek 1

Tradiční moučník s ovocem, který pro svou chuť oceníme nejen u kávy.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • plech o velikosti 32x40 cm
  • sprej na pečení nebo 100% tuk na vymazání
  • hladkou mouku na vysypání plechu

Na těsto budeme potřebovat:

  • 150 ml polotučného mléka
  • 1/2 kostky kvasnic
  • 3 čajové lžičky cukru krupice
  • 200 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 75 g rozpuštěného másla (můžeme použít také tuk, například Zlatou Hanou, Heru apod.)
  • 1 vejce (pokojové teploty)

Na krém budeme potřebovat:

  • 1 tvaroh v kostce (polotučný)
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce cukru moučka
  • 150 ml polotučného mléka
  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • cca 700 g borůvek (čerstvých nebo mražených, případně jiného ovoce)

Postup:

Nejprve si připravíme plech – buď ho vystříkáme olejem ve spreji, nebo si rozpustíme 100% tuk a plech jím vymažeme. Poté ho vysypeme hladkou moukou.

Dále si připravíme kvásek. Do misky nasypeme cukr a nalijeme mléko a ohřejeme ho v mikrovlnné troubě tak, aby bylo teplé, ale nepálilo. Do teplého mléka s cukrem nadrobíme kvasnice, uložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Mezitím, než nám vzejde kvásek, si do větší mísy nasypeme obě mouky a sůl a zamícháme. V jiné menší misce rozpustíme máslo, případně tuk.

Jakmile kvásek vzejde, nalijeme ho do mouky se solí a zlehka zamícháme. Přidáme rozpuštěný tuk a vejce a vařečkou zaděláme těsto. Těsto propracováváme tak dlouho, až nelepí. Poté ho lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Po vykynutí těsto ještě jednou promícháme, znovu poprášíme moukou a necháme kynout.

Mezitím, co nám kyne těsto, si připravíme krém na dohotovení buchty.

Do šlehací mísy dáme tvaroh s cukrem a krátce šleháme. Přidáme mléko a šleháme tak dlouho, až vznikne hladký krém. Přidáme do něj vanilkové pudinky a opět krátce zašleháme.

Teď již máme připravené na koláč vše, co budeme potřebovat.

Zapneme troubu na 180°C a necháme ji rozehřát. Dvakrát vykynuté těsto přendáme na připravený plech a malým válečkem ho rozválíme po celé ploše plechu. Těsto bude poměrně tenké, ale tak to má být. Na vyválené těsto rovnoměrně rozetřeme připravený krém a posypeme ho borůvkami nebo jiným ovocem. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 40 minut. V průběhu pečení koláč hlídáme, protože každá trouba peče jinak. Upečený koláč vytáhneme z trouby, přikryjeme utěrkou a necháme zcela vychladnout. Poté krájíme a můžeme podávat.

Přejeme všem dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat
Ořechové košíčky
Ořechové košíčky
Věnečky
Věnečky
Labutě
Labutě
Čokoládový cheesecake
Čokoládový cheesecake
Čokoládové cupcakes
Čokoládové cupcakes

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty