Čokoládové řezy s kávovým krémem dia
Ingredience
Připravíme si:
- plech s vyšším okrajem ( 24 x 34 cm )
- olej ve spreji
Na těsto:
- 6 vajec
- 100 g dia čokolády mléčné
- 200 ml polotučného mléka
- 260 g polohrubé mouky
- 20 g kakaa - použila jsem holandský typ
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání ( 33% tuku )
- 10 g ( cca polévková lžíce ) IRBIS SWEET
- čajovou lžičku mleté kávy
Na dohotovení:
- 50 g dia čokolády mléčné
- 1 polévkovou lžíci másla
- 3 polévkové lžíce polotučného mléka
Na ozdobu:
- dia kávová zrnka
Do misky vložíme menší kousky dia čokolády, přidáme mléko a dáme rozehřát do mikrovlnky. Horkou směs vytáhneme a metličkou rozmícháme. Silikonovým olejem ve spreji vystříkáme plech. Pokud olej nemáme, vymažeme plech 100% tukem a vysypeme ho hrubou moukou.
Zapneme troubu na 180°C. Vyšleháme vejce do husté pěny a zatímco se šlehá, v misce smícháme mouku s kypřícím práškem a kakaaem, přidáme rozpuštěnou čokoládu s mlékem ( dbáme na to, aby čokoláda nepálila ) a zamícháme. K vyšlehaným vejcím přidáme moučnou směs a zamícháme. Takto připravenou hmotu přeneseme na plech, rovnoměrně ji rozetřeme a dáme péct do vyhřáté trouby. Po upečení vytáhneme z trouby a necháme zcela vychladnout.
Do šlehací mísy dáme mascarpone s umělým sladidlem a krátce šleháme, dokud se suroviny nespojí v hladkou směs. Pak přidáme smetanu a kávu a vyšleháme v krém. Krém přeneseme na vychladlý korpus a rovnoměrně jej rozetřeme.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme máslo a mléko a metličkou mícháme až máme krásnou čokoládovou polevu. Nalijeme ji na střed moučníku a rovnoměrně rozetřeme. Nožem si jen lehce naznačíme, jak velké kousky budeme krájet a ty ozdobíme kávovými zrnky. Moučník lze krájet rovnou, ale můžeme jej samozřejmě nejprve uložit do lednice. Díky přidanému mléku a máslu poleva při krájení nepraská.
Přeji dobrou chut'!