Rohlíčky
Ingredience
Připravíme si:
- cukrářský sáček
- hladkou i řezanou trubičku
Na těsto:
- 7 bílků
- 600 g moučkového cukru
- 300 g mletých ořechů
- polévkovou lžíci octa
- polévkovou lžíci hrubé mouky
- hrst strouhanky
Na krém:
- 15 polévkových lžic polotučného mléka
- 15 kávových lžic krupicového cukru
- 15 kávových lžic kakaa
- 600 g másla
- rum
Na dohotovení:
- čokoládovou polevu
- 100% tuk
V hrnci smícháme bílky s cukrem a ořechy a za stálého míchání je zahřejeme na mírném plameni. Nesmíme je ovšem ohřát moc, aby na dotek nepálily. Odstavíme je z plotny a přidáme ocet, strouhanku, mouku a vše řádně promícháme. Takto připravenou hmotu přeneseme do sáčku s hladkou trubičkou a na připravené plechy vyložené pečícím papírem vytvarujeme rohlíčky. Necháme je cca 30 minut ztuhnout.
Troubu zapneme na 180°C. Rohlíčky pečeme ve vyhřáté troubě až do zlatova. Pak je opatrně sundáme z pečícího papíru. Pokud se rohlíčky k papíru přichytily, přiložíme na něj na okamžik navlhčený hadřík, což nám pomůže rohlíčky z papíru sejmout. Pak je naskládáme do uzavřené nádoby a skladujeme cca 3 týdny, během nichž krásně změknou.
Den před tím, než se rozhodneme rohlíčky plnit, si připravíme krém. Povaříme mléko s cukrem. Když je přivedeme k varu, přidáme kakao a za stálého míchání vaříme zhruba další 2 minuty. Krém necháme řádně vychladnout - nejlépe přes noc. Následující den uvařený krém přeneseme do šlehací mísy, přidáme máslo, které jsme předchozího dne vyndali z lednice a ušleháme krém. Ke konci šlehání přidáme 2 polévkové lžíce rumu a krém ještě chvilku šleháme, dokud se vše nespojí.
Zatím na tác vyložený pečícím papírem narovnáme rohlíčky a to s menšímy rozestupy. Připraveným krémem naplníme sáček s řezanou trubičkou a naneseme jej na rohlíčky. Rohlíčky uložíme do lednice, aby krém ztuhl. Než krém řádně zatuhne, nahřejeme ve vodní lázni čokoládovou polevu. Pokud je příliš hustá, zředíme ji 100% tukem. Tuk přidáváme jen po malých částech a vždy ho řádně rozmícháme. Pokud přidáme tuku moc najednou, poleva může zřídnout příliš.
Rohlíčky vyndáme z lednice a připravenou polevou je potáhneme. Naskládáme je na tác vyložený pečícím papírem, kde poleva řádně ztuhne. Hotové cukroví naskládáme do krabice a necháme cca týden odležet.
Přeji dobrou chut'!