Biskupský chlebíček
Ingredience
Připravíme si:
- formu na pečení - velikonoční beránek, vánoční kapr, srnční hřbet...
- olej ve spreji
Na těsto:
- 70 g másla
- 70 g krupicového cukru
- vanilínový cukr
- 4 vejce
- hrst hrozinek
- hrst na hrubo nasekaných ořechů
- hrst mandlí
- 140 g polohrubé mouky
Na dohotovení:
- světlou i tmavou čokoládovou polevu
Pečící formu vystříkáme olejem ve spreji a zapneme troubu na 170 °C. Do šlehací mísy dáme změklé máslo, vanilinový cukr, cukr, žloutky a vše utřeme v žloutkovou pěnu. Do ní pak vmícháme rozinky, mandle a ořechy.
Vezmeme si další mísu, ve které budeme šlehat bílky. Nejprve ji však vypláchneme octem - nezapomeňte opláchnout i šlehací metlu. Díky použití octa se totiž bílky lépe šlehají. Bílky tedy v míse ušleháme v tuhý sníh. Do dříve připravené směsi postupně přimícháváme mouku a nakonec k ní přidáme i tuhý sníh a vše lehce zamícháme.
Hotové těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby. Upečený biskupský chlebíček necháme vychladnout. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládové polevy. Chlebíček polijeme nejprve tmavou čokoládou a až zatuhne, tak na ni světlou polevou vytvoříme libovolné ozdoby.
Přeji dobrou chut'!