Věnečky z pohankové mouky
Ingredience
Připravíme si:
- cukrářský sáček s řezanou trubičkou
Na těsto:
- 5 vajec
- 160 g hladké pohankové mouky
- 80 g tuku Stella
- špetku soli
- 200 ml vody
Na krém:
- pudinkový krém s máslem bez laktózy - detaily přípravy naleznete v receptech
Na dohotovení:
- fondán - detaily přípravy v receptech
Připravíme si plechy a trochu je vymažeme 100% tukem. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme tuk, sůl a necháme vařit, dokud se tuk zcela nerozpustí. Pak přisypeme mouku a mícháme, dokud nevznikne nelepivé těsto. To přeneseme do hnětací mísy a opět krátce mícháme. Těsto tak částečně vychladne a my do něj můžeme začít přidávat vejce. Vejce přidáváme po jednom a vždy ho do těsta zapracujeme. Tento postup volíme proto, aby těsto příliš nezřídlo.
Troubu zapneme na 220°C. Hotovým těstem naplníme sáček s řezanou trubičkou a na vymazaný plech začneme tvarovat věnečky. Potom plech lehce postříkáme vodou a vložíme ho do vyhřáté trouby. Věnečky během pečení lehce povyskočí. V ten okamžik pootevřeme troubu, dvířka zaklíníme vařečkou a pečeme věnečky dozlatova. Zhruba v polovině pečení plech otočíme, aby se věnečky pekly stejnoměrně.
Upečené věnečky vytáhneme z trouby a necháme je vychladnout. Zatím si dle receptu připravíme krém. Pak vroubkovaným nožem rozkrájíme věnečky na polovic a sáček s řezanou trubičkou naplníme krémem. Krém naneseme vždy na spodní polovinu rozkrojeného věnečku. Do hrnce dáme připravený fondán, přilijeme cca 1 polévkovou lžíci vody a postavíme hrnec na plotnu. Na mírném plameni a za stálého míchání fondán zahříváme. Fondán nesmí pálit, protože poleva by pak na věnečcích praskala a nedržela by - proto jen mírný plamen. Hotový fondán ( polevu ) odstavíme z plotny a namáčíme do něj vždy horní polovinu každého věnečku. Pokud je poleva příliš hustá, zředíme ji opatrně malým množstvím vody. Horní poloviny věnečků namočené v polevě pečlivě usadíme na poloviny spodní, které jsme již naplnili krémem a je hotovo.... můžeme servírovat.
Přeji dobrou chuť !