Kokosky II.
Ingredience
Připravíme si:
- kulatá vykrajovačka
- sáček s trubičkou - řezanou, hladkou, úzkou a hladkou
Na těsto:
- linecké těsto - recept uložen v sekci cukroví a postačí poloviční dávka
Na krém:
- plechovka zkaramelizovaného salka
- 1 a 1/2 másla
- 2 polévkové lžíce rumu
- rybízová marmeláda
Na kokosky:
- 400 g krupicového cukru
- 9 bílků
- 200 g strouhaného kokosu
- 4 polévkové lžíce meruňkové marmelády
Na dohotovení:
- tmavá čokoláda
Nejprve začneme se samotnými kokoskami. Bílky smícháme s cukrem a dáme nahřát do vodní lázně. Zahřátou směs sundáme z vodní lázně, přidáme kokos, marmeládu a vše zamícháme. Zapneme troubu na 150°C. Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme sáčkem s hladkou trubičkou malé kopečky a dáme péct do vyhřáté trouby. Kokosky pečeme dozlatova. Necháme je vychladnout a pak opatrně sundáváme a dáme odležet.
Připravíme si těsto dle receptu. Zapneme troubu na 180°C. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále v plát, vezmeme jednu kokosku a podle ní zvolíme velikost vykrajovačky. Vykrajovací kolečko musí být o malinko větší než samotná kokoska. Vykrajujeme kolečka a rovnáme je na plech vyložený pečícím papírem. Pak pečeme ve vyhřáté troubě a to dokud okraje koleček lehce nezrůžoví.
Upečená kolečka necháme vychladnout. Do šlehací mísy dáme zkaramelizované salko, změklé máslo a vyšleháme v krém. Před koncem šlehání přidáme rum a krátce šleháme dokud se krém nespojí. Na plech nebo tác vyložený pečícím papírem narovnáme připravená kolečka a sáček s řezanou trubičkou naplníme krémem. Krém nanášíme po obvodu kolečka tak, aby střed zůstal prázdný.
V misce metličkou rozmícháme marmeládu a dáme ji do sáčku s úzkou hladkou trubičkou. Marmeládou vyplníme střed každého kolečka a přiklopíme kokosku. Vše necháme v lednici ztuhnout.
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládovou polevu a v ní máčíme spodek kokosek až po samotnou kokosku tak, aby nebyl vidět krém. Pokládáme zpět na připravený tác a necháme ztuhnout. Ztuhlé kokosky rovnáme do krabice a jednotlivé vrstvy prokládáme.
Přeji dobrou chut'!