Ořechové cukroví plněné
Ingredience
Připravíme si:
- vykrajovačky různých tvarů
- sáček s hladkou trubičkou
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 300 g tuku
- 2 žloutky
- vejce
- 200 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
Na krém:
- 75 g krupicového cukru
- 200 ml polotučného mléka
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 125 g mletých drobečků - viz Poznámka
- vanilkový cukr
- 20 g moučkového cukru
- rum
- 50 g změklého másla
Na dohotovení:
- tmavou čokoládovou polevu
- 100% tuk
Začneme přípravou těsta. Ve šlehací míse utřeme vejce s cukrem a tukem. V další misce smícháme mouku s ořechy, přidáme ji k máslové směsi a zpracujeme v těsto, které necháme v lednici uležet až do druhého dne.
Jelikož náplň budeme také chladit do dalšího dne, je nutné ji vyrobit ve stejný den jako těsto. Ve větším hrnci necháme vařit mléko s cukrem a ořechy. Za stálého míchání povaříme cca 5 minut, pak sporák vypneme a do mléka vmícháme drobečky a van.cukr. Až směs částečně vystydne, přidáme do ní rum a opět promícháme. Takto připravenou náplň necháme tedy vychladnout do druhého dne.
Následující den zapneme troubu na 200°C. Vychlazené těsto vyválíme na pomoučeném vále v plát, z něhož postupně vykrájíme různé tvary. Ty narovnáme na předem připravené plechy vyložené pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě, dokud okraje cukroví nezačnou lehce růžovět.
Cukroví necháme vychladnout a zatím doděláme náplň. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem. Přidáme ořechovou náplň a vyšleháme v krém. Pokud je náplň příliš hustá, přidáme opatrně trochu rumu a zamícháme.
Hotovou náplň přeneseme do sáčku s trubičkou a spojíme jí cukroví - lepíme vždy 2 kusy k sobě. Slepené cukroví necháme přes noc ztuhnout. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládovou polevu. Pokud je příliš hustá, naředíme ji podle potřeby 100% tukem. Cukroví v ní máčíme do jeho poloviny a necháme řádně ztuhnout. Hotové cukroví narovnáme do krabice a jeho jednotlivé vrstvy prokládáme ubrousky.
Přeji dobrou chut'!
POZNÁMKA:
Chci vysvětlit, proč připravuji vlastní drobečky a nepoužívám rozemleté dětské piškoty. Bylo by to sice jednodušší, ale dětské piškoty obsahují hodně cukru a náplň, kterou z nich připravíte, nikdy nebude mít tu správnou chuť. Bude prostě příliš sladká. Je tedy lepší dát si tu práci a vyrobit drobečky vlastní.
Upečete světlý korpus ( recept uložen v korpusech ). Při jeho přípravě jej rozdělíte na polovinu a do jedné půlky přidáte polévkovou lžíci kakaa. Jinak je recept stejný. Upečený korpus nakrájíte na malé kousky, které usušíte a umelete na drobečky. Lze je takto chystat i měsíc předem. Pokud je skladujete v suchu a v uzavřené nádobě, pak vydrží i déle.
Drobečky můžete rovněž použít při výrobě ořechových košíčků nebo na zahuštění marmelády.