logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Ořechové cukroví plněné

25. prosinec 2016
1391 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Velikonoční Vánoční Cukroví
Úvod

Ořechové cukroví plněné Obrázek 1

Jemné a lahodné pokušení pro všechny milovníky ořechové chuti.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • vykrajovačky různých tvarů
  • sáček s hladkou trubičkou

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 300 g tuku
  • 2 žloutky
  • vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů

Na krém:

  • 75 g krupicového cukru
  • 200 ml polotučného mléka
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 125 g mletých drobečků - viz Poznámka
  • vanilkový cukr
  • 20 g moučkového cukru
  • rum
  • 50 g změklého másla

Na dohotovení:

  • tmavou čokoládovou polevu
  • 100% tuk

Začneme přípravou těsta. Ve šlehací míse utřeme vejce s cukrem a tukem. V další misce smícháme mouku s ořechy, přidáme ji k máslové směsi a zpracujeme v těsto, které necháme v lednici uležet až do druhého dne.

Jelikož náplň budeme také chladit do dalšího dne, je nutné ji vyrobit ve stejný den jako těsto. Ve větším hrnci necháme vařit mléko s cukrem a ořechy. Za stálého míchání povaříme cca 5 minut, pak sporák vypneme a do mléka vmícháme drobečky a van.cukr. Až směs částečně vystydne, přidáme do ní rum a opět promícháme. Takto připravenou náplň necháme tedy vychladnout do druhého dne.

Následující den zapneme troubu na 200°C. Vychlazené těsto vyválíme na pomoučeném vále v plát, z něhož postupně vykrájíme různé tvary. Ty narovnáme na předem připravené plechy vyložené pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě, dokud okraje cukroví nezačnou lehce růžovět.

Cukroví necháme vychladnout a zatím doděláme náplň. Změklé máslo vyšleháme  s moučkovým cukrem. Přidáme ořechovou náplň a vyšleháme v krém. Pokud je náplň příliš hustá, přidáme opatrně trochu rumu a zamícháme.

Hotovou náplň přeneseme do sáčku s trubičkou a spojíme jí cukroví - lepíme vždy 2 kusy k sobě. Slepené cukroví necháme přes noc ztuhnout. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládovou polevu. Pokud je příliš hustá, naředíme ji podle potřeby 100% tukem. Cukroví v ní máčíme do jeho poloviny a necháme řádně ztuhnout. Hotové cukroví narovnáme do krabice a jeho jednotlivé vrstvy prokládáme ubrousky.

 

 

Přeji dobrou chut'!

 

POZNÁMKA:

Chci vysvětlit, proč připravuji vlastní drobečky a nepoužívám rozemleté dětské piškoty. Bylo by to sice jednodušší, ale dětské piškoty obsahují hodně cukru a náplň, kterou z nich připravíte, nikdy nebude mít tu správnou chuť. Bude prostě příliš sladká. Je tedy lepší dát si tu práci a vyrobit drobečky vlastní. 

Upečete světlý korpus ( recept uložen v korpusech ). Při jeho přípravě jej rozdělíte na polovinu a do jedné půlky přidáte polévkovou lžíci kakaa. Jinak je recept stejný. Upečený korpus nakrájíte na malé kousky, které usušíte a umelete na drobečky. Lze je takto chystat i měsíc předem. Pokud je skladujete v suchu a v uzavřené nádobě, pak vydrží i déle.

Drobečky můžete rovněž použít při výrobě ořechových košíčků nebo na zahuštění marmelády.

Mohlo by vás zajímat
Pudinkové plněné kaštanovým krémem
Pudinkové plněné kaštanovým krémem
Citrónový krém
Citrónový krém
Pomerančové vějířky
Pomerančové vějířky
Pařížské rohlíčky - tyčinky
Pařížské rohlíčky - tyčinky
Mocca oválky
Mocca oválky

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty