Mandlové pusinky
Ingredience
Suroviny:
- 300 g krupicového cukru
- 300 g strouhaných mandlí
- 3 bílky
- aroma hořkých mandlí - 8 kapek
- moučkový cukr
V menším hrnci přivedeme k varu vodu. Hrnec odstavíme z plotny a do vody nasypeme mandle. Necháme je v ní ponořené cca 30 minut. Pak vodu vylijeme a nahradíme ji vodou studenou. Mandle tak ponecháme cca 2 minuty a opět se zbavíme vody. Takto připravené mandle se snadno zbavují slupky.
Druhý den již suché mandle umeleme. Šlehací mísu vypláchneme octem a nalijeme do ní bílky, přidáme 1/3 cukru a šleháme. V průběhu šlehání na dvakrát přisypeme zbytek cukru. Do tuhého sněhu zlehka vmícháme mandle a mandlové aroma. Pracovat musíme rychle, aby bílky neklesly a nezřídly.
Zapneme troubu na 160 °C. Dvěma lžičkami namočenými ve studené vodě nabíráme kousky těsta velké jako vlašský ořech a pokládáme je postupně na plech vyložený pečícím papírem. Lžičky namáčíme do vody opakovaně. Vzniklé pusinky lehce přitlačíme hřbetem lžičky a dáme je péct do vyhřáté trouby. Pečeme je cca 20 minut a pak necháme vychladnout. Na závěr pusinky posypeme moučkovým cukrem.
Přeji dobrou chut'!