Karamelové košíčky
Ingredience
Připravíme si:
- formičky na košíčky
- sáček s řezanou trubičkou
Na těsto:
- 120 g moučkového cukru
- 240 g másla - vytáhneme z lednice cca 2 hodiny předem
- 360 g hladké mouky
- 2 žloutky
- špetku soli
- na špičku čajové lžičky citrónové kůry
Na náplň:
- 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
- 80 g mletých vlašských ořechů - rozmixovaných až na ořechovou mouku
- 125 g másla - vyndáme z lednice min. 2 hodiny předem
Na dohotovení:
- čokoládovou polevu
- na hrubo nakrájené ořechy
Nejprve připravíme těsto. V míse utřeme máslo se žloutky a cukrem. V misce smícháme mouku, sůl, citrónovou kůru, vše přidáme k máslové směsi a zpracujeme v hladké těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 2 hodiny odležet v lednici.
Zatím si připravíme náplň. Do vodní lázně dáme nejlépe nerezovou misku ( mám vyzkoušené, že se náplň rychleji uvaří ). Do ní nalijeme jedno slazené kondenzované mléko, přidáme rozemleté oříšky, metličkou zamícháme a přiklopíme pokličkou. Za občasného míchání vaříme cca hodinu. Náplň během vaření hodně zhoustne a lehce ztmavne. Odstavíme ji z plotny a necháme vychladnout.
Nyní připravíme samotné košíčky. Těstem z lednice naplníme formičky a dbáme na to, aby vždy uprostřed zůstal menší důlek, protože těsto během pečení nabude a nezbylo by místo na náplň. Troubu zapneme na 190°C.
Košíčky pečeme v předehřáté troubě, dokud jejich okraje nezačnou lehce hnědnout. Po vytažení z trouby je necháme ve formičkách částečně vychladnout. Když zchladnou, vyklopíme je a narovnáme na plech či tác vyložený pečícím papírem. Při pokojové teplotě je necháme vychladnout úplně.
Do šlehací mísy připravíme zcela studenou náplň, přidáme máslo a vyšleháme v krém. Ten přeneseme do sáčku s řezanou trubičkou a plníme jím připravené košíčky - díky zcela rozemletým oříškům to jde snadno. Pokud jste ořechy umleli jen na hrubo, plňte košíčky sáčkem s hladkou trubičkou, aby se sáček neucpal. Naplěné košíčky necháme cca hodinku v lednici ztuhnout.
Zatím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládovou polevu, kterou je-li příliš hustá, rozředíme 100% tukem. Do polevy pak namáčíme košíčky a rovnáme je zpět na tác. Ihned je zdobíme nahrubo nasekanými oříšky a necháme polevu ztuhnout. Hotové košíčky můžeme rovnou podávat.
Přeji dobrou chut'!