logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Karamelové košíčky

2. září 2016
506 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Velikonoční Vánoční Cukroví
Úvod

Karamelové košíčky Obrázek 1

Velice oblíbený druh cukroví.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • formičky na košíčky
  • sáček s řezanou trubičkou

Na těsto:

  • 120 g moučkového cukru
  • 240 g másla - vytáhneme z lednice cca 2 hodiny předem
  • 360 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • špetku soli
  • na špičku čajové lžičky citrónové kůry

Na náplň:

  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
  • 80 g mletých vlašských ořechů - rozmixovaných až na ořechovou mouku
  • 125 g másla - vyndáme z lednice min. 2 hodiny předem

Na dohotovení:

  • čokoládovou polevu
  • na hrubo nakrájené ořechy

Nejprve připravíme těsto. V míse utřeme máslo se žloutky a cukrem. V misce smícháme mouku, sůl, citrónovou kůru, vše přidáme k máslové směsi a zpracujeme v hladké těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 2 hodiny odležet v lednici.

Zatím si připravíme náplň. Do vodní lázně dáme nejlépe nerezovou misku ( mám vyzkoušené, že se náplň rychleji uvaří ). Do ní nalijeme jedno slazené kondenzované mléko, přidáme rozemleté oříšky, metličkou zamícháme a přiklopíme pokličkou. Za občasného míchání vaříme cca hodinu. Náplň během vaření hodně zhoustne a lehce ztmavne. Odstavíme ji z plotny a necháme vychladnout.

Nyní připravíme samotné košíčky. Těstem z lednice naplníme formičky a dbáme na to, aby vždy uprostřed zůstal menší důlek, protože těsto během pečení nabude a nezbylo by místo na náplň. Troubu zapneme na 190°C.

Košíčky pečeme v předehřáté troubě, dokud jejich okraje nezačnou lehce hnědnout. Po vytažení z trouby je necháme ve formičkách částečně vychladnout. Když zchladnou, vyklopíme je a narovnáme na plech či tác vyložený pečícím papírem. Při pokojové teplotě je necháme vychladnout úplně.

Do šlehací mísy připravíme zcela studenou náplň, přidáme máslo a vyšleháme v krém. Ten přeneseme do sáčku s řezanou trubičkou a plníme jím připravené košíčky - díky zcela rozemletým oříškům to jde snadno. Pokud jste ořechy umleli jen na hrubo, plňte košíčky sáčkem s hladkou trubičkou, aby se sáček neucpal. Naplěné košíčky necháme cca hodinku v lednici ztuhnout.

Zatím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládovou polevu, kterou je-li příliš hustá, rozředíme 100% tukem. Do polevy pak namáčíme košíčky a rovnáme je zpět na tác. Ihned je zdobíme nahrubo nasekanými oříšky a necháme polevu ztuhnout. Hotové košíčky můžeme rovnou podávat.

 

 

Přeji dobrou chut'!

Mohlo by vás zajímat
Pudinkové plněné marmeládou
Pudinkové plněné marmeládou
Růžové pracny
Růžové pracny
Sušenky kynuté pod vodou
Sušenky kynuté pod vodou
Máčená esíčka
Máčená esíčka
Čokoládové cupcakes
Čokoládové cupcakes

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty