Vanilkové rohlíčky bez vajec
Ingredience
Na těsto budeme potřebovat
- 250g hladké mouky
- 200g másla
- 100g mletých oříšků (vlašských, lískových, ale lze použít i netradiční druhy jako pistáciové a podobně)
- 1 vanilkový cukr
Na dohotovení budeme potřebovat
- moučkový cukr
Postup:
V míse smícháme všechny suroviny a vypracujeme hladké těsto (viz obrázek číslo 1). Připravíme si pečící plechy a vyložíme je pečícím papírem. Troubu zapneme na 180 °C. Z těsta tvarujeme rohlíčky a rovnáme je na připravené plechy (viz obrázek číslo 2). Rohlíčky pečeme v předehřáté troubě tak dlouho, dokud jejich konce nezačnou růžovět. Poté je vytáhneme z trouby a ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru (viz úvodní obrázek). Vychladlé rohlíčky rovnáme do krabice a skladujeme v suchu.
TIP 1: Rohlíčky neobalujeme v cukru úplně horké, aby se nám nelámaly. Musí však být ještě teplé, jinak na nich cukr nebude držet. Platí, že čím jsou rohlíčky při obalování teplejší, tím více cukru na nich zůstane.
TIP 2: Do moučkového cukru k obalování rohlíčků můžeme přidat trošku pravé mleté vanilky. Rohlíčky potom sice nebudou sněhově bílé, ale budou mít ještě výraznější vanilkovou chuť.
Přeji dobrou chuť!