Malé karamelky
Ingredience
Připravíme si:
- alobal
- celofán
- plech o rozměrech 24 x 34 cm
Suroviny:
- 1/2 plechovky kondenzovaného slazeného mléka
- 150 ml polotučného mléka
- 85 g másla
- 25 g smetany do kávy - lze použít suš.mléko
- 500 g krupicového cukru
- 100 g na hrubo nasekaných ořechů - vlašských, lískových...
Plech vyložíme alobalem. Doporučuji vše předem pečlivě připravit , protože až zkaramelizuje mléko, nebude čas vážit další suroviny. Do hrnce nasypeme cukr, nalijeme obě mléka, zamícháme a dáme vařit na mírný plamen. Mléko vaříme za občasného míchání cca 30 minut, dokud zcela nezkaramelizuje. Jak postupně houstne, mícháme ho už nepřetržitě.
Zkaramelizované mléko odstavíme z plotny, přidáme nejprve máslo a sušenou smetanu (případně sušené mléko) a zamícháme. Pak teprve přimícháme oříšky - jde to poněkud ztuha. Hotovou ořechovou hmotu nalijeme na připravený plech a její povrch stěrkou uhladíme. Plech vložíme do lednice ztuhnout - měly by stačit 2 hodiny.
Ztuhlou hmotu vyklopíme i s alobalem z plechu, alobal odstraníme a začneme krájet malé karamely. Doporučuji použít vroubkovaný nůž, čímž částečně zabráníme tomu, aby karamely praskaly. Hotové bonbony zabalíme do celofánu. Můžeme je narovnat do misky a dát na stůl. Není třeba je skladovat v lednici.
Přeji dobrou chut'!