Kiwi sušenky bezlepkové
Ingredience
Suroviny:
- 280 g mouky Doves Farm - modrý obal
- 150 g tuku Stella - pokud nemáte alergii na laktózu, lze použít máslo
- 100 g moučkového cukru
- vejce
- 2 čajové lžičky čaje Matcha - zakoupíte ve zdravé výživě
- 2 polévkové lžíce černého sezamu - seženete ve zdravé výživě
- 1 čajová lžička kakaa - použila jsem holandský typ
Do mísy dáme změklou Stellu, kterou jsme vytáhli min.2 hodiny předem z lednice. Přisypeme cukr a utřeme. Přidáme vejce a krátce mícháme. Nakonec přisypeme mouku a zpracujeme v těsto. Z těsta uděláme váleček, který rozdělíme na dvě části. Jednu část ještě rozpůlíme, takže vzniknou celkem 3 části těsta. Do větší části těsta zapracujeme Matcha čaj a sezam a do jedné z menších pak kakao.
Nyní připravíme samotné sušenky. Z bílého těsta vyválíme váleček, který zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme cca 5 minut ztuhnout v mrazáku. Zatím si ze zeleného těsta vyválíme plát velikosti bílého válečku. Vytáhneme ztuhlý váleček z mrazáku, položíme na zelený připravený plát a srolujeme. Vzniklý zelený váleček zabalíme opět do mikrotenového sáčku, který vložíme cca na 10 minut do mrazáku. Nyní vyválíme hnědé těsto v plát velikosti zeleného válečku. Vytáhneme zelený váleček z mrazáku, položíme na připravený hnědý plát a těsto zase srolujeme. Výsledné těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a opět necháme ztuhnout v mrazáku a to zhruba 15 minut. Mrazák používáme proto, že se s těstem potom lépe pracuje a snadněji se rovněž krájí.
Zatímco těsto tuhne v mrazáku, připravíme pečící papír velikosti plechu a zapneme troubu na 180°C. Váleček z těsta vyndáme z mrazáku, nakrájíme z něj zhruba 5 mm silné plátky, které narovnáme s menšími rozestupy na připravené plechy vyložené pečícím papírem. Sušenky pečeme v předehřáté troubě. Když jsou hotové, necháme je vychladnout na plechu. Měly by mít nyní přibližně velikost rozkrájeného KIWI. Vychladlé sušenky vyrovnáme na tác či dáme do misky a rovnou podáváme.
Přeji dobrou chut'!
Tip: Z uvedeného množství surovin jsem vyrobila jeden váleček těsta. Příště ze stejného množství připravím válečky dva - sušenky tak budou menší a těsto se bude lépe krájet. Můžete vyzkoušet obě varianty.