Jahodový koláč
Ingredience
Připravíme si:
- koláčovou formu o průměru 24 cm
- olej ve spreji nebo 100% tuk a hrubou mouku
Na těsto:
- 2 vejce
- 4 polévkové lžíce krupicového cukru
- 2 polévkové lžíce polotučného mléka
- 4 polévkové lžíce polohrubé mouky
- rovnou čajovou lžičku kypřícího prášku
- špetku soli
- špetku citrónové kůry
Na krém:
- 150 g mascarpone
- 150 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
- polévkovou lžíci krupicového cukru - může být i více
- polévkovou lžíci pudinku za studena zn. Olé
Na dohotovení:
- 500g čerstvých jahod
- sáček červené želatiny zn. Oetker
- 1 polévkovou lžíci krupicového cukru
Koláčovou formu vystříkáme olejem ve spreji nebo vymažeme rozehřátým 100% tukem. Pokud použijeme 100% tuk, musíme formu ještě vysypat hrubou moukou. Zapneme troubu na 180°C. V misce smícháme mouku, kypřící prášek, sůl a citrónovou kůru. Do další mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme v hustou pěnu. Pak snížíme chod stroje a přilijeme polotučné mléko. Na závěr přisypeme moučnou směs a vše krátce zamícháme.
Takto připravené těsto přeneseme do formy a dáme péct. Těsta není mnoho a proto je korpus velmi brzy upečen ( je nutné ho hlídat ). Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme jej vychladnout. Zatímco korpus chladne, nachystáme si jahody. Zbavíme je stopek a rozpůlíme je. Pak připravíme krém. Do mísy dáme veškeré suroviny a ručním šlehačem ušleháme krém. Díky pudinku za studena to netrvá dlouhou. Hotový krém pak rovnoměrně rozetřeme na korpus.
Dle návodu na sáčku uvaříme želatinu a necháme ji částečně vychladnout. Zatímco chladne, naskládáme na krém jahody - začneme od okraje a směřujeme ke středu. Na závěr polijeme jahody částečně vychlazenou želatinou. Želatinu lijeme nejprve postupně polévkovou lžicí a její zbytek pak nalijeme na jahody tenkým praménkem. Vše necháme chvilku zatuhnout a pak vložíme minimálně na 2 hodiny do lednice. Vychlazený koláč nakrájíme a můžeme servírovat.
Přeji dobrou chut'!