Bílkový máslový krém - swiss meringue
Ingredience
Připravíme si:
- cukrářský teploměr - poradíte si i bez něj
- ocet
Suroviny:
- 120 g bílků
- 230 g krupicového cukru
- 410 g změklého másla !
- špetku soli
Připravíme si misku a také šlehací mísu. Obě vypláchneme octem a trochou octa polijeme i šlehací metličku. Je to důležité proto, aby se bílky dobře vyšlehaly. Bílky nalijeme do misky, přisypeme k nim cukr a misku postavíme na hrnec s vodou - krém se z větší části připravuje nad vodní párou. Plotnu zapneme na střední výkon a dbáme na to, aby se miska nedotýkala vodní hladiny v hrnci, jinak bychom místo úžasného krému vyrobili pouze vařené bílky s cukrem.
Bílkovou směs občas zamícháme. Trvá to poměrně dlouho - je třeba docílit teploty 68°C. Pokud není k dispozici teploměr, vezmeme trochu směsi mezi palec a ukazováček a jestliže je teplá, lepkavá a bez krystalků cukru, můžeme ji už přelít do šlehací mísy. Šleháme při středním výkonu stroje, dokud nevznikne tuhý a lesklý sníh. Trvá to přibližně 10 - 12 minut. Sníh během šlehání poněkud zchladne.
Snížíme chod šlehacího stroje a postupně, po malých kouscích začneme přidávat změklé máslo. Vznikající krém začne pomalu měnit svou konzistenci a po zhruba dvou minutách od přidání posledního kousku másla bude již krásně hladký a tím pádem hotový.
Tento krém je vhodný pod potahovací hmotu.
Tip: Krém lze dochucovat čokoládou, semínky z vanilkového lusku nebo také ochucovacími pastami. Možností je hodně, ale pamatujme, že se vždy dochucuje až hotový vyšlehaný krém. Můžeme jím plnit dorty a díky jeho hladké konzistenci je vhodný rovněž ke zdobení cupcakes, řezů, zákusků atd.