Kávová zrna
Ingredience
Připravíme si:
- formičky na kávové zrno ( nejlépe Tescoma )
Na potahovací hmotu:
- 150 g fondánu - recept uložen v Krémech ( lze i zakoupit )
- 150 g sušeného plnotučného mléka
- 150 g moučkového cukru
- 100 g glukózového sirupu - koupíme v cukrářských potřebách
- 100 g změklého 100% tuku
- 1 čajová lžička mandlového extraktu ( není nezbytná )
Na náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
- 400 g tmavé čokolády - použila jsem pecičkovou
- 250 g změklého másla
Na dohotovení:
- tmavá čokoláda - použila jsem pecičkovou
- 100% tuk na rozředění dle potřeby
Nejprve si připravíme náplň. Do hrnce nalijeme smetanu a vaříme 1-2 minuty. Sundáme hrnec z plotny, přidáme čokoládu a metličkou mícháme do úplného rozpuštění. Necháme částečně zchladnout, dáme do lednice a necháme vychladnout úplně až do druhého dne. Druhý den přendáme do šlehací mísy, přidáme změklé máslo a vyšleháme v krém.
Nyní si připravíme potahovací hmotu. Na vál nasypeme cukr a sušené mléko, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme v hladkou nelepivou hmotu, kterou dáme do mikrotenového sáčku. Vezmeme část potahovací hmoty a vyválíme na tenký plát. Aby se nám hmota nelepila, podsypáváme ji moučkovým cukrem. Z vyváleného plátu vykrajujeme oválky tvaru kávového zrna - já jsem otočila formičku na kávové zrno, kterou jsem položila na vyválený plát a nožem jsem objela dokola. Takto si postupně připravíme oválky z celého plátu. Formičku vysypeme moučkovým cukrem, aby se nám hmota nelepila. Vezmeme jeden oválek, který vložíme do formičky a zlehka přitiskneme tak, že nám hmota pěkně kopíruje tvar formičky.
Kávovou lžičkou anebo sáčkem s trubičkou vložíme do středu formičky trochu náplně. Položíme druhý oválek potahovací hmoty a lehce přitiskneme. Formičku otočíme i s naplněným kávovým zrnem, lehce přitiskneme k válu a opatrně vyklopíme samotné kávové zrno. Nožem lehce ořežeme přebytky potahovky a dáme na tác. Vypadá to složitě, ale věřte, že není. Jde to rychle od ruky. Takto si připravíme všechna kávová zrna a dáme je ztuhnout do lednice asi na 60 minut.
Zatím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, kterou dle potřeby rozředíme 100% tukem. Kávová zrna vytáhneme z lednice a potáhneme čokoládou. Bud' je položíme na rošt a sítkem potáhneme anebo jednotlivě pokládáme na lžíci, kterou vždy ponoříme do čokolády. Já měla v sadě od Tescomy namáčecí lopatičku a šlo to s ní velmi dobře. Kávová zrna necháme ztuhnout a vyrovnáme je na tác. Můžeme rovnou podávat.
Přeji dobrou chut'!