Dort ze zakysané smetany
Ingredience
Připravíme si:
- 3 kelímky po 400g 18% zakysané smetany
- 9 lžic krupicového cukru
- 3 vanilkové cukry
- kompotované ovoce - v tomto dortu jsou mandarinky, jahody, ananas a broskve
- dětské piškoty
- 2 větší pomeranče
- forma na dort beze dna
Na dohotovení:
- 400 ml 33% smetany ke šlehání
- ztužovač na šlehačku
- 4 lžičky krupicového cukru
- želé v prášku čiré
- menší pomeranč
- kumquat
- lístky máty
Ve větší míse smícháme zakysanou smetanu, cukr krupici a vanilkové cukry.
Do druhé mísy scedíme ovoce a větší kousky nakrájíme na menší. Formu dáme na větší talíř nebo podnos s rovným dnem - může to být jakákoliv podložka, ale musíme počítat s tím, že s dortem se pak už nedá hýbat.
Omyjeme pomeranč a nakrájíme na 1 cm silná kolečka, která dáme na stranu formy. Na dno formy narovnáme piškoty těsně vedle sebe a na ně navrstvíme zakysanou smetanu, kterou opatrně urovnáme až na okraj formy. Poté naskládáme ovoce, které lehce vmáčkneme do krému. Přidáme opět zakysanou smetanu a pak znovu piškoty. Takto pokračujeme až naplníme formu. Vše zakončíme vrstvou krému. Dort máme plný skoro až po okraj.
Dáme ho vychladit do lednice do druhého dne - pěkně ztuhne. Ušleháme šlehačku se stužovačem a cukrem, dáme ji na dort a lžící uděláme "vlnky" - jde to snadno a vypadá to moc pěkně. Nožem opatrně ořízneme okraj dortu a odstraníme formu.
Uvaříme si želé s cukrem. Omyjeme a nakrájíme si pomeranč na slabší plátky, které do půlky nakrojíme. Plátky namočíme do uvařené želatiny, aby nám neokoraly a ozdobíme jimi dort. Kumquat také namočíme do želé - bude se pěkně lesknout a též ho dáme na dort. Ještě dozdobíme mátovými lístky.
Přeji dobrou chut'!