logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Ořechové plněné dia

28. srpen 2016
424 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Velikonoční Vánoční Dia Cukroví

Ingredience

Připravíme si:

  • vykrajovačky různých tvarů
  • sáček s hladkou trubičkou

Na těsto:

  • 270 g hladké mouky
  • 30 g mletých ořechů ( vlašské )
  • 200 g másla - přes noc venku z lednice
  • menší vejce
  • 62 g Sorbitu ( fruktoza )
  • 6 g tekutého sladidla
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva

Na krém ( patří k trvanlivým ):

  • 220 ml polotučného mléka
  • 10 g ořechů
  • 5 kapek tekutého sladidla - dle chuti i více
  • 52 g mletých drobečků - dole v poznámce uvedeny detaily
  • špetku zrnkové kávy
  • 1/2 kávové lžičky kakaa
  • 60g 100% tuku - přes noc venku z lednice

Na dohotovení:

  • tmavá dia čokoláda
  • 100% tuk

Začneme přípravou těsta. V míse utřeme vejce se sladidly a máslem. V další misce smícháme mouku s ořechy a práškem do pečiva. Tuto sypkou směs přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme v těsto, které necháme odležet do druhého dne.

Zároveň s těstem připravíme i náplň, protože i ta musí vychladnout a to nejlépe do druhého dne. Do hrnce dáme vařit mléko se sladidlem. Až přivedeme mléko k varu, přidáme ořechy a dalších cca 5 minut vaříme a to za stálého míchání. Pak hrnec odstavíme z plamene, nasypeme drobečky a zamícháme. Takto připravenou náplň necháme do druhého dne odležet při pokojové teplotě.

Následující den zapneme troubu na 180°C. Vytáhneme z lednice těsto, které vyválíme na pomoučeném vále a vykrájíme z něj různé tvary. Ty vyrovnáme na již připravené plechy vyložené pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do růžova. Po vyjmutí z trouby necháme řádně vychladnout.

Zatím doděláme náplň. Do šlehací mísy dáme částečně rozpuštěný 100% tuk a vyšleháme. Vyšlehaný tuk přeneseme k náplni a opět šleháme. Hotovou náplň vložíme do sáčku s trubičkou a lepíme jí vždy 2 kousky cukroví k sobě. Pak necháme náplň zatuhnout.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Pokud je příliš hustá, zředíme ji 100% tukem. Cukroví v ní máčíme do poloviny a necháme řádně ztuhnout. Hotové cukroví narovnáme do krabice a necháme cca 14 odležet.

 

Přeji dobrou chut'!

POZNÁMKA:

Nejprve vysvětlím, proč si drobečky připravuji sama a nepoužívám kupované dia piškoty. Při použití kupovaných piškotů nikdy nedocílíte té správné chuti náplně. Je to poněkud pracnější, ale vyplatí se to. Domácí drobečky si mohu připravit i měsíc dopředu a v uzavřené nádobě je pak skladovat v suchu a temnu.

Nyní k samotné výrobě drobečků: V DIA receptech naleznete recept na světlý korpus, který si připravíte jen s tím rozdílem, že připravenou vyšlehanou hmotu rozdělíte na dvě části. Do jedné poloviny přidáte polévkovou lžíci kakaa a metličkou zamícháte. Dále pokračujete opět dle receptu a upečené drobečky nakrájíte na drobno a umelete. Pokud vám nějaké drobečky zbydou, můžete je přidat k zahuštění řídké marmelády, kterou plníte jiné cukroví nebo je použít do ořechových košíčků.

 

 

Mohlo by vás zajímat
Jahodoví kostíci
Jahodoví kostíci
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Mandlovo - skořicové pusinky
Mandlovo - skořicové pusinky
Sádlové koláčky
Sádlové koláčky
Máčená esíčka
Máčená esíčka

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty