logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Dort Pavlova

14. červenec 2018
5051 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sněhové Bezvaječné Šlehačkové Řezy a zákusky
Úvod

Dort Pavlova Obrázek 1

Tento tradiční moučník je sice kalorická bomba, ale pro svou chuť a kombinaci s čerstvým ovocem si ho snadno a rychle oblíbíte.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • Pečící papír, na který nakreslíme kruh o průměru přibližně 22 cm (můžeme si pomoci třeba tak, že na pečící papír obkreslíme plochý talíř)

Na korpus budeme potřebovat

  • 4 bílky
  • 200 g cukru krupice
  • vanilkový cukr s pravou vanilkou (ne vanilinový cukr!)
  • čajovou lžičku vinného octa
  • rovnou polévkovou lžíci kukuřičného škrobu
  • špetku soli

Na dohotovení budeme potřebovat:

  • 400 ml smetany ke šlehání (s obsahem tuku 33 %)
  • 2 polévkové lžíce cukru moučka (můžeme dát i více, podle toho, jak má kdo rád sladké)
  • čerstvé ovoce

Nejprve si připravíme korpus. U tohoto moučníku je důležité nespěchat a nechat korpus dlouho chladnout v troubě bez otevření dvířek, protože jinak by nám korpus popraskal.

TIP: Upečte korpus večer předem a nechejte ho v zavřené troubě vychladnout až do rána. Teprve potom ho můžete dodělat.

Zapneme troubu na 120 °C. Metlu a šlehací mísu opláchneme octem. Bílky dáme do připravené mísy, přidáme špetku soli, přisypeme 1/3 cukru a začneme šlehat. Postupně přidáváme (cca nadvakrát) zbylý cukr a vyšleháme bílky v tuhý sníh. Snížíme rychlost šlehání, přisypeme vanilkový cukr s pravou vanilkou (případně je možné použít obyčejný cuk a čajovou lžičku vanilkové esence), přidáme ocet a krátce zamícháme. Octa i soli je skutečně malé množství, nemusíte se bát, že by byly v hotovém moučníku cítit. Pomohou nám ale v tom, aby vyšlehané bílky byly opravdu tuhé. Potom již jen ručně vařečkou zlehka vmícháme prosátý kukuřičný škrob.

Vyšlehaný sníh přendáme na pečící papír a nožem ho rozetřeme do prostoru nakresleného kruhu. Bude se jednat o vyšší vrstvu, ale nebojte, je to tak správně.

Potom si vezmeme čajovou lžičku a tahem zespodu nahoru vytvoříme po obvodu připraveného dortu ozdobný okraj.

Dort vložíme do vyhřáté trouby a teplotu ihned snížíme na 110 °C. Po 15 minutách snížíme teplotu znovu, tentokrát na 100 °C a pečeme dále přibližně hodinu a čtvrt. Poté troubu vypneme a korpus v ní necháme zcela vychladnout. Raději připomínám – během pečení ani během chladnutí neotevíráme dvířka od trouby, jinak nám moučník popraská!

Druhý den ráno již bude korpus vychladlý, proto ho již můžeme vytáhnout z trouby. Sundáme pečící papír a korpus položíme přímo na servírovací tác.

V míse ušleháme smetanu s cukrem, naneseme ji na připravený moučník a lžící povrch urovnáme. Poté ozdobíme ovocem a můžeme podávat.

Přeji dobrou chuť!

Fotky
Dort Pavlova Obrázek 1   Dort Pavlova Obrázek 2   Dort Pavlova Obrázek 3   Dort Pavlova Obrázek 4
Mohlo by vás zajímat
Sušenky kynuté pod vodou
Sušenky kynuté pod vodou
Čokoládový cheesecake
Čokoládový cheesecake
Vita dort
Vita dort
Pribináčkový krém
Pribináčkový krém
Sněhové rohlíčky
Sněhové rohlíčky

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty