logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Ořechové cukroví plněné

25. prosinec 2016
2001 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Velikonoční Vánoční Cukroví
Úvod

Ořechové cukroví plněné Obrázek 1

Jemné a lahodné pokušení pro všechny milovníky ořechové chuti.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • vykrajovačky různých tvarů
  • sáček s hladkou trubičkou

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 300 g tuku
  • 2 žloutky
  • vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů

Na krém:

  • 75 g krupicového cukru
  • 200 ml polotučného mléka
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 125 g mletých drobečků - viz Poznámka
  • vanilkový cukr
  • 20 g moučkového cukru
  • rum
  • 50 g změklého másla

Na dohotovení:

  • tmavou čokoládovou polevu
  • 100% tuk

Začneme přípravou těsta. Ve šlehací míse utřeme vejce s cukrem a tukem. V další misce smícháme mouku s ořechy, přidáme ji k máslové směsi a zpracujeme v těsto, které necháme v lednici uležet až do druhého dne.

Jelikož náplň budeme také chladit do dalšího dne, je nutné ji vyrobit ve stejný den jako těsto. Ve větším hrnci necháme vařit mléko s cukrem a ořechy. Za stálého míchání povaříme cca 5 minut, pak sporák vypneme a do mléka vmícháme drobečky a van.cukr. Až směs částečně vystydne, přidáme do ní rum a opět promícháme. Takto připravenou náplň necháme tedy vychladnout do druhého dne.

Následující den zapneme troubu na 200°C. Vychlazené těsto vyválíme na pomoučeném vále v plát, z něhož postupně vykrájíme různé tvary. Ty narovnáme na předem připravené plechy vyložené pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě, dokud okraje cukroví nezačnou lehce růžovět.

Cukroví necháme vychladnout a zatím doděláme náplň. Změklé máslo vyšleháme  s moučkovým cukrem. Přidáme ořechovou náplň a vyšleháme v krém. Pokud je náplň příliš hustá, přidáme opatrně trochu rumu a zamícháme.

Hotovou náplň přeneseme do sáčku s trubičkou a spojíme jí cukroví - lepíme vždy 2 kusy k sobě. Slepené cukroví necháme přes noc ztuhnout. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládovou polevu. Pokud je příliš hustá, naředíme ji podle potřeby 100% tukem. Cukroví v ní máčíme do jeho poloviny a necháme řádně ztuhnout. Hotové cukroví narovnáme do krabice a jeho jednotlivé vrstvy prokládáme ubrousky.

 

 

Přeji dobrou chut'!

 

POZNÁMKA:

Chci vysvětlit, proč připravuji vlastní drobečky a nepoužívám rozemleté dětské piškoty. Bylo by to sice jednodušší, ale dětské piškoty obsahují hodně cukru a náplň, kterou z nich připravíte, nikdy nebude mít tu správnou chuť. Bude prostě příliš sladká. Je tedy lepší dát si tu práci a vyrobit drobečky vlastní. 

Upečete světlý korpus ( recept uložen v korpusech ). Při jeho přípravě jej rozdělíte na polovinu a do jedné půlky přidáte polévkovou lžíci kakaa. Jinak je recept stejný. Upečený korpus nakrájíte na malé kousky, které usušíte a umelete na drobečky. Lze je takto chystat i měsíc předem. Pokud je skladujete v suchu a v uzavřené nádobě, pak vydrží i déle.

Drobečky můžete rovněž použít při výrobě ořechových košíčků nebo na zahuštění marmelády.

Mohlo by vás zajímat
Kokosové
Kokosové
Karamelové košíčky
Karamelové košíčky
Makové těsto
Makové těsto
Karamelové košíčky s oříšky
Karamelové košíčky s oříšky
Čokoládové cupcakes
Čokoládové cupcakes

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty