Panettone aneb italská bábovka
Ingredience
Připravíme si:
- menší dortovou formu
- pečící papír
Suroviny:
- 200 ml polotučného mléka
- 1 kostku droždí
- 120 g krupicového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g sušených meruněk
- 70 g kandovaných třešní - lze použít i jiné kandované ovoce
- 80 g rozinek
- špetku soli
- 4 žloutky
- kůru z jednoho citrónu - chemicky neošetřeného ( bio )
- 160 g másla
- špetku muškátového oříšku
- máslo na potření pečícího papíru
- vejce na potření
Sušené a kandované ovoce nakrájíme na menší kousky. Vlažné mléko nalijeme do misky, rozdrobíme droždí, vmícháme lžíci cukru, 2 lžíce mouky a necháme vzejít kvásek ( na teplém místě ).
Zbylou mouku smícháme s cukrem, přidáme ovoce, sůl, žloutky, připravený kvásek, citronovou kůru, muškátový oříšek, rozpuštěné vlažné máslo a zaděláme těsto, které lehce posypeme moukou. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě ( ne přímo na zdroji tepla, ale poblíž ).
Vnitřek dortové formy vyložíme pečícím papírem a vnější obvod obalíme tak, abychom vytvořili zvýšený okraj. Pečící papír potřeme rozpuštěným máslem. Takto připravenou formu položíme na plech. Těsto znovu propracujeme a vložíme do formy, kde ho necháme ještě chvíli kynout. Povrch těsta nařízneme do kříže a potřeme vejcem.
Nejprve pečeme v troubě při 200°C a to cca 5 minut, pak bábovku přikryjeme pečícím papírem a při 160°C ji dopékáme dalších 45 minut. Upečenou vytáhneme z trouby a necháme zcela vychladnout. Bábovku pocukrujeme a můžeme servírovat. Případně ji zabalíme do celofánu a necháme v chladu pár dní odležet.
Přeji dobrou chut'!