logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Válení a překládání listového těsta

10. únor 2017
6501 x
Úvod

Válení a překládání listového těsta Obrázek 1

Připravila jsem pro Vás jednoduchý a názorný postup na válení a překládání listového těsta.

Příslušný recept na celou přípravu listového těsta naleznete v receptech.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup
Připravíme si:
  • Suroviny dle receptu na přípravu listového těsta.
Fotopostup

Válení a překládání listového těsta Obrázek 1

Na obrázku vidíme již připravený vodánek a tukovou kostku.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 2

Vodánek poprášíme moukou, přikryjeme vlhkou utěrkou nebo igelitem a necháme zhruba půl hodinky odpočinout.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 3

Na pomoučeném vále (silikonové podložce) vyválíme vodánek tzv. do kříže - střed zůstane silnější. Vyválíme ho tak, abychom do něj mohli zabalit tukovou kostku. Po vyválení vždy ometeme přebytečnou mouku.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 4

Na střed rozváleného vodánku položíme tukovou kostku.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 5

Kostku do vodánku zabalíme spojením jeho protilehlých cípů.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 6

Zabalená tuková kostka.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 7

Vál, těsto i váleček posypeme moukou a těsto vyválíme do obdélníku. Stále máme na paměti, že po vyválení ometeme přebytečnou mouku.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 8

'Přeložíme těsto na čtyřikrát'. To znamená, že levý i pravý okraj přehneme do středu obdélníku tak, aby se vzájemně dotýkaly a opět ometeme přebytečnou mouku.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 9

Dle obrázku těsto přehneme na polovinu.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 10

Zde vidíme jak je těsto překládané na čtyřikrát.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 11

Mezi jednotlivým vyvalováním těsto vždy přikryjeme, aby neokoralo a necháme cca 20 minut odležet. V zimních měsících necháváme těsto během vyvalování venku, ale v létě je lepší uložit je raději do lednice, aby tuk nebyl příliš měkký. Těsto by se pak hůře vyvalovalo a hrozilo by narušení vrstvy tuku.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 12

Když je těsto odpočinuté, opět z něj vyválíme obdélník, ometeme přebytečnou mouku a začneme je překládat 'na třikrát'. Uchopíme okraj těsta a přeložíme ho do dvou třetin obdélníku.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 13

Druhým okrajem přikryjeme zbytek těsta.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 14

Zde vidíte, jak vypadá těsto překládané tzv. ´na třikrát ´.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 15

Po vyválení a překládání těsto jako vždy přikryjeme a necháme odležet zhruba 20 minut. Po odležení zopakujeme vyválení a překládání 'na čtyřikrát' a také 'na třikrát' - takže celkem překládáme min. 4x ( 2x ´na čtyřikrát´ a 2x´na třikrát´ ). Můžeme překládat i 6x…


Válení a překládání listového těsta Obrázek 16

Po posledním překládání obdélník ometeme.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 17

Přeložíme těsto na polovinu, takže vznikne menší a vyšší obdélník.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 18

Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a uložíme do lednice do druhého dne.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 19

Zde vidíme hotové listové těsto na řezu.


Válení a překládání listového těsta Obrázek 20

Na ukázku jsem z vychlazeného těsta upekla rohlíčky plněné tvarohem.

Závěr

Dobré rady na závěr:

Vždy dostatečně pomoučíme vál i těsto, aby se s těstem dobře pracovalo a neporušily se jeho jednotlivé vrstvy.

Před překládáním těsta vždy ometáme veškerou přebytečnou mouku.

Při válení těsta nepoužíváme hrubou sílu, ale na váleček tlačíme jen mírně, abychom neporušili vrstvy tuku.

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty